Witam, od dwóch lat użytkuję ciągnik Zetor 7340. Najwięcej prac wypada kiedy panują wysokie temperatury, a jak wiadomo szyby ciągnika robią efekt soczewek i można się poczuć jak w akwarium Zawsze można otworzyć wszystkie szyby (względnie drzwi) ale pracując ciągnikiem z belarką, cały kurz idzie prosto do środka. Zresztą co ja wam będę opowiadać...sami wiecie jak to jest Niestety założenie fabrycznej klimy tym modelu jest niemożliwe, a w innych (nowszych) koszt wynosi ok 6500 zł Więc pytanie: czy można to zrobić na własną rękę? tak żeby było taniej, a równie (a przynajmniej porównywalnie) dobrze?
myślałem o przeróbce używanej klimatyzacji samochodowej [koszt ok 1000 zł], ale nie wiem czy dało by tak radę...
Nie znam tego ciągnika, więc za dużo nie pomogę....
Poniżej masz ogólny schemat instalacji klimy:
Zabierając się do tak poważnego dzieła musisz się zastanowić, czy masz możliwość podłączenia sprężarki, napędzana jest ona zazwyczaj poprzez przekładnię pasową z wału napędowego. Jest ona małych rozmiarów ale trzeba ją gdzieś upchnąć, i że pasek wymaga naciągu to trochę miejsca potrzeba.
Druga sprawa to chłodnica-skraplacz, musi ona być umiejscowiona na zewnątrz, a małych rozmiarów nie jest, najlepiej by było zaadaptować chłodnicę samochodową, a nawet zastanowić się czy nie dałby radę zastąpić głównej chłodnicy ciągnika, samochodową.
Tylko... nie wiem czy by to zdało egzamin, ale warto by było pomyśleć o chłodnicy z diesla, dobrać o mniej więcej podobnej pojemności cieplnej (ażeby ciągnik się nie zagotował).
Jak wiadomo każda chłodnica musi mieć wentylator, a w przypadku ciągnika to obowiązkowo, przecież w polu nie pojedziemy np. 90km/h i obieg powietrza trzeba wymusić, a to znowu podnosi gabaryty elementu.
Reszta elementów to już nie jest wielki problem na parownik zawory, dmuchawę, przewody i całą resztę to już w kabinie powinieneś znaleźć miejsce...
Przede wszystkim zastanów się czy da radę upchnąć gdzieś pod maską sprężarkę i skraplacz, jeśli te elementy gdzieś wciśniesz to z cała reszta też się zmieści.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum