Wysłany: 2008-07-03, 15:57 Co się opłaca produkować
Interesuje mnie "Co sie opłaca produkować?" przy niskim wkładzie finansowym. Nie chodzi mi o zwierzęta, czy powiększanie gospodartwa rolnego. Myślałem o produkcji brukietu ze słomy w celu opału domu zamiast węgla, jednak zasięgnąłem szerszych informacji i uznałem, że się to nie opłaca. Liczę na pomoc. Czekam na wasze propozycje.
Do opalania domu bardzo dobre jest drewno dębowe.Zasadz sadzonki dębu i po jakimś czasie będziesz miał doskonały opał.Pomysl uznaję za dobry gdyż przy dzisiejszych cenach nawozów i sr. ochrony roślin zywność stanie się wyjątkowo zdrowa i średnia długość zycia wzrośnie do 120 lat ,a wtedy będzie możliwość ogrzania starych kości własnym drewnem przy kominku.Dodatkowy dochód można uzyskać z desek dębowych powszechnie stosowanych w przemyśle pogrzebowym gdyż nastapi masowe wymieranie ludzi zwanych rolnikami i popyt na takie drewno wzrośnie.
Do opalania domu bardzo dobre jest drewno dębowe.Zasadz sadzonki dębu i po jakimś czasie będziesz miał doskonały opał.Pomysl uznaję za dobry gdyż przy dzisiejszych cenach nawozów i sr. ochrony roślin zywność stanie się wyjątkowo zdrowa i średnia długość zycia wzrośnie do 120 lat ,a wtedy będzie możliwość ogrzania starych kości własnym drewnem przy kominku.Dodatkowy dochód można uzyskać z desek dębowych powszechnie stosowanych w przemyśle pogrzebowym gdyż nastapi masowe wymieranie ludzi zwanych rolnikami i popyt na takie drewno wzrośnie.
dobre dobre
IMO nic się nie opłaca Opłaca się LB - leżeć bykiem Na pewno widziałeś jak to byki robią Opcjonalnie jeszcze przejście na ekologię i ściąganie kaski z unii tylko pytanie jak długo jeszcze będzie tak można sobie kombinować
Jeszcze ekonomiści mają dyrzurny pomysł aby stawiać na AGROTURYSTYKĘ . Będziemy stać na drogach i wyglądać na mieszczuchów aby raczyli u nas pomieszkać
1 ha pola na każdym 1m kwadratowym sadzimy po 4 kapusty , za 5 miesięcy sprzedajemy 3 z metra kwadratowego[ jedna sztuka na straty] po 1 zł sztuka (4 kg x 0,25 groszy -cenna najniższa z ostatnich lat} Z jednego metra kwadratowego mamy 3 zl x to 10000 mamy 30 tys z ha. Fifty fifty na koszty produkcji i pozostaje nam 15 tyś w kieszeni.Proste.
Te kapusty lepiej zakiśić ,póżniej zrobić z nich bigos i sprzedać jako zakąskę z upędzonego wcześniej samogonu zrobionego z własnego żyta.Zyski z tej kapusty pozwolą nam zatrudnić księgowego ,a my będziemy korzystać z dochodów odpoczywając na Szeszelach.I pomyśleć że to wszystko z paczki nasion za parę złotych.W pale się nie miesci ,że to takie proste..ROLNICY -NIEROBY DO ROBOTY.
No jasne... Można jeszcze tak : chodzisz od domu do domu i pożyczasz główkę kapusty ,bo Ci na obiad brakło. Jak już uzbierasz całą furę jedziesz na targ i sprzedajesz - czysty zysk!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum