Zamierzam kupić kilka młodych jałówek czystej rasy mięsnej interesuje mnie najbardziej rasa simental i charolise.Jak to jest z krowami ras mięsnych ?Kiedy dają mleko i w jakich ilościach i czy w takich samych okresach co i krowy mleczne?Jak jest z zacielaniem takich krów? Podpowiedzcie
pozdrawiam
Czyli nie dają mleka przez cały rok tylko po wycieleniu ? I jak jest z ich zacielaniem ? co niektórzy z jałówkami mięsnymi mają problem z zapuszczeniem ich
Wydajność krów mięsnych wynosi w granicach 3-4 tys.maksymalnie ,mogą być dojone cały rok ale przy tej wydajności wiadomo że pod koniec będą to niewielkie ilości.Preferowane są jako mamki.Co do zacielania problemy wynikają głównie z błędów żywieniowych.Przy chowie haremowym nie ma większych problemów z zacielaniem.
Dlaczego akurat te rasy nie są one akurat najbardziej wydajne pod względem mięsności,chyba że simental z linii Kanadyjskiej .
a od kiedy to jałówki się zapuszcza .ja powiem na swoim przykładzie nie mam problemu z zacieleniami ani jałówek ani krów.buhaj jest w stadzie ok 4-5 miesięcy i daje to 100%zacieleń.jedne krowy mają mleka więcej inne mniej a z zasuszeniem nie mam problemu,po odłączeniu cieląt krowy się zasuszają,gdyż nie dają takiej ilości mleka aby wystąpiły zapalenia.PS mam do sprzedania jałówki rasy HH
Niektórzy krowy rasy simental traktują jako mleczne. jesli nie chcesz doić to hoduj jak w Ameryce południowej wypuść na pastwisko i niech ciele doi krówkę
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum