Poziom: 20
HP: 89/893
10%
MP: 426/426
100%
EXP: 12/52
23%
Wysłany: 2008-05-03, 11:50 Odpłatne wypełnianie wniosków przez ODR
Muszę podjąć ten temat ponieważ uważam to za kolejny wydatek uderzający w kieszeń rolnika.Otóż ODR-y biorą po 25 zł od 10 działek i później po kilka za kolejne. Panowie siedzący tam dostają wynagrodzenie w formie pensji z naszych podatków a jeszcze do tego mamy im płacić za wypełnianie wniosków!!! Wiem, że może 25 PLN to nie dużo, lecz pozwolę sobie zrobić pewien wywód:
otóż na zachodzie Polski gdzie gospodarstwa nie są tak rozdrobnione i działki są stosunkowo duże gospodarstwa 20 ha mieszczą sie na 5-6 działkach a nawet mniej 25 zł z dopłaty jaką uzyska się za 20 ha stanowi niecałe 0.25% ale jesli weźmiemy pod uwagę mój rejon gdzie niektórzy mają 2-3 ha w bagatela 10 - działkach-->>opłata za wypełnienie wniosku wynosi już 2.5%. A doliczając do tego wydatki gospodarstw gdzie nawozy i środki ochrony roślin podrożały każda suma ma znaczenie!!! Wiem, że 25 PLN to nie dużo ale skoro do tej pory ODR-y wypełniały wnioski rolnikom za darmo to dlaczego nagle rolnik musi ponosić koszty takiej pomocy???
Poziom: 3
HP: 0/44
1%
MP: 21/21
100%
EXP: 3/9
33%
Wysłany: 2008-05-03, 12:07
zgadzam się z kolegą w 100 %...my nic nie możemy zrobić jedyne co nas ratuje to samamu wypełniać wnioski jak to jest w moim przypadku, ale nie każdy potrafi... heh w polsce jest teraz tak zę nic nie ma za darmo wszystko kosztuje...a u rzędnicy biora kase bo im ciągle jest mało a pewnie każdy grosz sie dla nich liczy zreszta to samo jest z rolnikami
ja koledzy mam nieco inne zdanie.przecież to ustala MR a nie odr. ja 3 wnioski wypełniłem sam ale ostatni dałem do odr zapłaciłem 65zł.czas kosztuje zamiast pierniczyć się samemu i coś napisać żle i jezdzić do poprawek wolę żeby zrobił to ktoś dobrze. jaw tym czasie mogę sie zając swoimi poważnymi sprawami. nie miejcie zawsze pretensji do tych którzy tych przepisów nie wymyślają.
Poziom: 20
HP: 89/893
10%
MP: 426/426
100%
EXP: 12/52
23%
Wysłany: 2008-05-23, 21:10
disco to nie do końca tak, że się czepiamy tych którzy przepisów nie wymyślają. Chodzi właśnie o Panów z ministerstwa bo Ci którzy nam wypełniają nam te wnioski z tej kasy dostana może marny promil
Gdyby oni dostali tą kasę do kieszeni to jeszcze bym zrozumiał bo się napracowali ale wątpię, że to idzie do nich
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum