Jak się nie ma doświadczenia w remontach tych silników to lepiej się nie brać. np nie raz jest duży problem ze zdjęciem koła pasowego. jest wiele utrudnień w tych silnikach, to nie c 330:)
Remont już w trakcie jak chcecie zdjęć jakich części to pisać a mam takie pytanie sworznia tłoka wbija się bez nagrzewania tłoka czy trzeba nagrzewać a i wgłębienia w tłokach mają być bliżej pompy wtryskowej czy wtryskiwaczy a korby mają jakieś znaczenie jak włożę czy nie ( korby mam nowe ) silnik prosty jak drut szkoda że wymieniając wał nie rozwiązali to trochę inaczej
Ostatnio zmieniony przez lukon 2010-04-24, 18:02, w całości zmieniany 1 raz
Panowie , sprawa wygląda tak: zrobiłem szlif wału oczywiście nie sam, zrobił zakład w Białymstoku.Dali mi do tego odpowiednie panewki (polskie), ale co się okazuje nie można normalnie złożyć silnika do kupy. (Oczywiście wszystko składane zgodnie ze sztuką) Po lekkim (80 Nm) dokręceniu panewek głównych już nie można było obrócić wałem. Po dokładnych oględzinach zauważyłem, że panewki w stopkach wystają po 0,5 mm z jednej strony. zebrałem ten nadmiar i jest poprawa, ale jeszcze nie jest tak jak być powinno. Dokręcę na 100 Nm i wałem nie można obrócić. Mam jedno pytanie:
Czy jest jeszcze możliwość kupienia w naszym kraju oryginalnych panewek produkcji Radzieckiej? Osobiście myślę, że to graniczy z cudem.
_________________ ... i spojrzał Pan na pracę naszą, i był zadowolony. Zapytał o nasze zarobki, ...usiadł i zapłakał
[quote="malin"]czy składałeś to na olej ?
Takie pytania to sobie darujmy, do pewnych rzeczy trzeba dorosnąć.
Nic więcej w tej sprawie zrobić się nie da. Już postanowione, że pakuje blok, wał, stopki i korby zawiozę po niedzieli do Białegostoku tam gdzie robili szlif i niech oni to spasują, przy okazji sprawdzą osiowość łoży w bloku i zobaczą jaki to bubel te nasze polskie wyroby.
_________________ ... i spojrzał Pan na pracę naszą, i był zadowolony. Zapytał o nasze zarobki, ...usiadł i zapłakał
Z pewnością w Białymstoku sprawdzą wszystko dokładnie i zweryfikują stan techniczny. Czasami warto zainwestować w profesjonalne sprawdzenie, zwłaszcza jeśli chodzi o precyzyjne elementy. Warto też pamiętać o bezolejowych środkach smarnych jak tutaj http://www.lapena.pl/
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum