Wysłany: 2008-03-08, 23:21 jak mozna skonstruowac wlasny agregat siewny?
czy moge sam zrobic agregat uprawowo-siewny? chodzi mi o to czy moge do kultywatora dorobic hydropak do podczepiania siewnika? trzeba wzmacniac jakos rame tego kultywatora? i drugie pytanie czy Ursus C-360 uciagnie 3 metrowy agregat z siewnikiem? potrzebuje szybko informacji...odpowiedzi mozna pisac na gg 6182774 z góry dziekuje
Wysłany: 2008-03-09, 09:02 Re: jak mozna skonstruowac wlasny agregat siewny?
mateuszw23 napisał/a:
czy moge sam zrobic agregat uprawowo-siewny? chodzi mi o to czy moge do kultywatora dorobic hydropak do podczepiania siewnika? trzeba wzmacniac jakos rame tego kultywatora? i drugie pytanie czy Ursus C-360 uciagnie 3 metrowy agregat z siewnikiem? potrzebuje szybko informacji...odpowiedzi mozna pisac na gg 6182774 z góry dziekuje
Obawiam się że nie jest to dobry pomysł - nie wytrzyma kultywator a i ciągnik raczej za lekki (zależy jeszcze jak to zaplanowałeś)
hmm , ja ostatnio skonstruowałem siewnik do poplonu na grubera działa on na zasadzie rozsiewacza do nawozu tylko jest to wersja mini na prąd i spisuje sie super na polu.
oczywiście ze można skonstruować ,sam takowy posiadam podczepiony do c 3603p szerokośc 3 metry, jazda szybką trójką ,małe opory z przodu wałek w srodku 2 rzedy gęsiostopek i z tyłu wałek całość z hydropakiem i siewnikiem poznaniak
z przodu musiałem dołożyć w obciążniki na zaczep od c330 przerobiona jest też hydraulika założona pompa i caly układ hydrauliczny <wspomaganie rozdzielacz i siłowniki do podnoszenia>teoretyczny udzwig 8,5 tony tyle że całość by nie wytrzymała :D ogumienie 12,8\28 plus takowe bliżniaki wydajność koło hektarka na godzinę na 5,5 litra oleju roślinnego całość sprawdzona w boju na 130 ha
Ostatnio zmieniony przez pepe75 2008-10-09, 21:49, w całości zmieniany 1 raz
Zrobić po swojemu agregat siewny jest to bardzo proste bierze się kultywator o szerokośći np 2,70 tyle co poznaniak z przodu można dać pojedyńczy wałek strunowy i przed siewnikiem kolejny wałek siewnik w górnym punkcie zaczepiania powinien być zaczepiony na śrubie rzymskiej aż do punku gdzie się łączy ciągnik z kultywatorem.No i mamy agregat
oczywiście ze można skonstruować ,sam takowy posiadam podczepiony do c 3603p szerokośc 3 metry, jazda szybką trójką ,małe opory z przodu wałek w srodku 2 rzedy gęsiostopek i z tyłu wałek całość z hydropakiem i siewnikiem poznaniak
z przodu musiałem dołożyć w obciążniki na zaczep od c330 przerobiona jest też hydraulika założona pompa i caly układ hydrauliczny <wspomaganie rozdzielacz i siłowniki do podnoszenia>teoretyczny udzwig 8,5 tony tyle że całość by nie wytrzymała :D ogumienie 12,8\28 plus takowe bliżniaki wydajność koło hektarka na godzinę na 5,5 litra oleju roślinnego całość sprawdzona w boju na 130 ha
Fajnie to zrobiłeś, ale cz zamiast gęsiostopek zęby od kultywatora chyba stawiałby mniejszy opór. A i tylny wal lepszy by był rurowy bo lepiej by ugniatał ale ogłlnie jestem pod wrażeniem odwagi łączenia go z 3p
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum