Witam, chciałbym założyć plantacje truskawek minimum 20 arów. Pole jest nieużywane od kilku lat i porosło trawą. Może mi ktoś napisać czy zdążę je przygotować aby posadzić truskawki jeszcze w sierpniu i jakich nawozów użyć aby użyźnić glebę. Truskawki chcę posadzić na włókninie antychwastowej i przykryć włókniną białą. Jeśli zastosuje roundup to zdąże posiać np. gorczyce byłoby to zamiast obornika.
z zabiegów agrotechnicznych to jak jest duża trawa to wjedź orkanem potem oprysk rundupem a na koniec głęboka orka... Potem możne jakiś agregat uprawowy np: Brona aktywna albo glebogryzarka.. :)
_________________ jeśli pomogłem proszę daj "pomógł"
Poziom: 5
HP: 0/81
1%
MP: 38/38
100%
EXP: 4/13
30%
Wysłany: 2011-05-08, 15:21
Truskawki chcę posadzić na czarnej włókninie, czy pędy truskawek będą rosły na takiej włókninie? Chodzi mi żeby mieć później swoje sadzonki, czy lepiej dać włókninę tylko pod truskawki a między rzędami zostawić gołą ziemie.
Rozłogi będą rosły i będą się również ukorzeniały (słabiej niż na czystej ziemi) jeżeli je zostawisz. Włókninę (matę szkółkarską) i tak musisz wyściółkować słomą, żeby owoce były czyste i nie przypalały się od maty, która w słoneczne dni bardzo mocno się nagrzewa.
Odmiany owocujące latem sadzi się czasami na białej folii lub białej macie szkółkarskiej. Unika się przypalenia owoców, ale przy dużym nasłonecznieniu mogą owoce gotować się od strony słońca - wyglądają jak polane wrzątkiem.
Poziom: 5
HP: 0/81
1%
MP: 38/38
100%
EXP: 4/13
30%
Wysłany: 2011-07-04, 16:16
Niedawno otrzymałem wyniki analizy gleby pod plantacje truskawek ( ok 23 arów).
Może mi ktoś napisać jakich najlepiej użyć nawozów.
Truskawki chcę posadzić we wrześniu, narazie rośnie tam zborze więc nawozić zacznę dopiero po żniwach.
Badania gleby to podstawa i teraz zapewne wiesz dlaczego
Masz bardzo kwaśną glebę. Bardziej nadaje się na sadzenie borówki wysokiej, niż truskawek i ciężko ją będzie przez rok doprowadzić do pH 5,6. Podnoszenie pH gleby to proces długotrwały a przy zbyt niskim pobieranie składników jest utrudnione i ciężko uzyskać wysokie plony.
Zawsze zostaje nawożenie dolistne, którym możesz pomóc truskawkom.
Podnoszenie pH gleby to proces długofalowy. Nie podniesiesz pH do oczekiwanego poprzez jednorazowe wapnowanie. Procesy w glebie zachodzą wolno i tak naprawdę dopiero wapnowanie przez kilka lat możesz uzyskać żądane pH, tylko że nikt nie ma czasu i cierpliwości na takie zabiegi zwłaszcza przy uprawie roślin jagodowych.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum