Agro forum - forum rolnicze, sadownicze, ogrodnicze - :: Założenie matecznika
reklama

FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Agro forum - forum rolnicze, sadownicze, ogrodnicze - Strona Główna » Ogrodnictwo » Truskawki » Założenie matecznika

Założenie matecznika
Autor Wiadomość

rafcio_114 
debiutant

Poziom: 4

HP: 0/61
 0%
MP: 29/29
 100%
EXP: 1/11
 9%
Wysłany: 2011-08-14, 08:52   Założenie matecznika

Witam chciałbym założyć matecznik ale teraz nie bardzo wiem kiedy nie duzy około 900m2.Wiosną czy teraz jesienia?Potem na owoce

Jaką odmiane polecicie mysłałem nad honey ale słuszałem o zumbie, Rumbie sumbie różnie ją nazywają istnieje taka lub ktoś o niej słyszał?

Planuje w systemie rzedowym 1m od rzedu a w rzedach co 25cm.
Jeśli bym sadził jesienią to mam przygotowany kawałek a jesli wiosną to czy dobrym rozwiązaniem bendzie opryskaniem randapem odczekac te 2tygodnie jak bendzie efekt na to obornik i zaorac? np. juz by sobie czekał od pazdziernika na wiosne? czy po opryskaniu randapem i zaorani wyjdą jakieś chwasty?
lub opryskać randapem po tych 2-3tygodniach podorac i posiać gorczyce i niech sobie przezimuje na wiosne a wiosną obornik i zaorac?? np. juz by sobie czekał od pazdziernika na wiosne? czy po opryskaniu randapem i zaorani wyjdą jakieś chwasty?
Gdzie mógłbym pozyskać sadzonki zależy mi na cenie myslałem też jak na wiosne o sadzonkach frigo ale na matecznik ??
Ostatnio zmieniony przez rafcio_114 2011-08-14, 08:55, w całości zmieniany 1 raz  

admin 

Poziom: 34

HP: 225/3226
 7%
MP: 1540/1540
 100%
EXP: 9/124
 7%
Wysłany: 2011-08-15, 08:32   

Po pierwsze żeby rozmnażać truskawki powinieneś mieć licencję na odmiany, które chcesz rozmnażać.
Po drugie zanim założysz szkółkę musisz zrobić badania gleby na obecność groźnych chorób, lub zdezynfekować glebę przed posadzeniem matecznika żeby po rozsadzeniu sadzonek nie roznieść sobie choroby po wszystkich polach.
Po opryskiwaniu środkami o działaniu totalnym zawsze po pewnym czasie 1-1,5 miesiąca pojawiają się kolejne chwasty z tz."banku nasion", który ma każda gleba.
Sadzonki typu frigo są najlepsze, ponieważ sadzone na wiosnę w porównaniu do tych posadzonych jesienią na pewno nie przemarzną zimą, jak to się dzieje po sadzeniu jesiennym, a efekt na polu będzie taki sam jak posadzone wiosną frigo, może nawet lepszy.
W rzędach radzę sadzić co 35-40cm.

Pozdrawiam

rafcio_114 
debiutant

Poziom: 4

HP: 0/61
 0%
MP: 29/29
 100%
EXP: 1/11
 9%
Wysłany: 2011-08-15, 13:45   

aha ale mi chodzi zaŁOŻYĆ ABY SOBIE DALEJ POSADZIC CZYLI ROZMNOZYC dla własnego urzytku nie na sprzedaz aby powiekszyć plantacje....

admin 

Poziom: 34

HP: 225/3226
 7%
MP: 1540/1540
 100%
EXP: 9/124
 7%
Wysłany: 2011-08-18, 14:07   

rafcio_114 napisał/a:
aha ale mi chodzi założyć ABY SOBIE DALEJ POSADZIĆ CZYLI ROZMNOŻYĆ dla własnego użytku nie na sprzedaż aby powiększyć plantacje....

Rozmnażanie sadzonek nawet dla własnego użytku jest zabronione, lub musisz wnieść opłatę licencyjną do właściciela odmiany o ile zgodzi się na rozmnażanie. Niektóre opłaty licencyjne mogą sięgać kilkunastu tysięcy złotych i więcej.

Odpowiedz do tematu