Agro forum - forum rolnicze, sadownicze, ogrodnicze - :: Fałszowanie miodu

FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Agro forum - forum rolnicze, sadownicze, ogrodnicze - Strona Główna » Produkcja » Pszczelarstwo » Fałszowanie miodu

Fałszowanie miodu
Autor Wiadomość

admin 



Pomógł: 92 razy
Wiek: 50
Dołączył: 06 Wrz 2006
Posty: 2275
Poziom: 38

HP: 130/4353
 3%
MP: 2078/2078
 100%
EXP: 127/153
 83%
Wysłany: 2008-06-20, 13:35   Fałszowanie miodu

Mam pytanie do pszczelarzy czy można w prosty domowy sposób stwierdzić że miód został zafałszowany cukrem.

Chodzą pogłoski że zbyt szybka np: w ciągu tygodnia krystalizacja świadczy o zafałszowaniu miodu cukrem ??? Czy to prawda ???


Pozdrawiam
_________________
Agroportal ....... Truskawki
   
 
 
 

entrion 
debiutant


Pomógł: 2 razy
Wiek: 41
Dołączył: 03 Maj 2008
Posty: 14
Poziom: 2

HP: 0/30
 0%
MP: 14/14
 100%
EXP: 4/8
 50%
Wysłany: 2008-06-25, 00:31   Zafałszowanie

Jeśli chodzi tzw scukszenie co jest terminem złym poniewarz miodki krystalizują i jak miodek nie krystalizjue to może być przegrzany a wtedy to jest tylko smak i nic innego nie daje bo to co w nim leczyło zostało zabite
i jeśli chodzi o krystalizacje to rzepakowy ze znanych miodów krystalizuje w cięgu raptem tygodnia i jeśli widzimy o tej porze rzepakowy płynny to jest to miodek grzany już a raczej dekrystalizowany najdłużej może stać akacjowy nawet do roku nie krystalizuje ale można trzymać w lodówce przy 0 celcjusza to nie drystalzizuje wogóle najszybciej krystalizuje od 18 stopni ale niepamiętam górnej granicy krystalizacji chyba 32 stopnie ale to strzał
a jeśli chodzi o zafałszowanie to miodki skrystalizowane są najbespieczniejsze bez konduktometru tego nie sprawdzisz a takowy kosztuje 300-400 zł i ma warunki pomiarów do spełnienia i jeszce trzeba umieć czytać wskazania i znać przeowdnoś danego miodu i tego z cukrem w szczególności
najłatwiej uniknąć takiego czegoś kupując z pewnego źródła albo od sprzedawców co mają certyfikaty ale to już lekki ryzyk jak ktoś jest zaciekawiony pweniejszymi źródłąmi to zapraszam na forum nasze ale zapraszam także w celach informacyjnych pozdrowienia od braci pszcelarskiej®
   
 
 

X_M 
Rolnik hobbysta.



Pomógł: 72 razy
Dołączył: 30 Lis 2006
Posty: 1123
Poziom: 29

HP: 21/2142
 1%
MP: 1022/1022
 100%
EXP: 36/94
 38%
Wysłany: 2008-06-25, 09:34   

Czyli dla przeciętnego zjadacza miodu nie ma jednoznacznej metody określenia takiego chrzczenia, fałszowania :?:
   
 
 
 

entrion 
debiutant


Pomógł: 2 razy
Wiek: 41
Dołączył: 03 Maj 2008
Posty: 14
Poziom: 2

HP: 0/30
 0%
MP: 14/14
 100%
EXP: 4/8
 50%
Wysłany: 2008-07-12, 05:52   

metoda jest ale albo droga albo nie zbyt pewna
miodek chrzczony ma zawsze mniej intensywny aromat i smak jest osłabiony ale nawet pszczelarz nie potrafi tego czasem określić
Ostatnio zmieniony przez entrion 2008-07-12, 05:52, w całości zmieniany 1 raz  
   
 
 

muf18 
debiutant



Pomógł: 1 raz
Wiek: 33
Dołączył: 18 Paź 2009
Posty: 11
Poziom: 2

HP: 0/30
 0%
MP: 14/14
 100%
EXP: 1/8
 12%
Wysłany: 2009-10-30, 18:34   

Bardzo trudno sprawdzić domowym sposobem czy miód jest prawdziwy. Nie można tego poznać ani po smaku, ani po kolorze z uwagi na szeroką paletę barw i smaków miodu uwarunkowanych źródłem pochodzenia zebranego przez pszczoły nektaru.

Miód występujący w formie płynnej, czyli tzw. patoki, po przelewaniu go łyżeczką będzie tworzył na jego powierzchni wypukły lej. Prawdziwy miód powinien też po pewnym czasie skrystalizować, lecz jest to zależne od jego rodzaju.

Można przyjąć zasadę, że jeśli na etykiecie określono datę rozlewu np. lipiec 2009, to każdy miód z tego okresu (z wyłączeniem miodu akacjowego) powinien ulec krystalizacji do września-października. Zatem jeśli po 3 miesiącach od rozlewu miód jest w postaci płynnej, to nie powinniśmy go wstawiać do koszyka.

Jeśli chcemy kupić miód, który ma nam służyć jako lekarstwo, to zacznijmy od przeczytania wszystkiego, co znajduje się na etykiecie.

Miody z innej strefy klimatycznej mogą uczulać. Pamiętajmy, że pyłki kwiatowe eukaliptusa nie są pożądane przez osoby mieszkające w środkowej Europie.
_________________
Zaprasza na: www.pasiekamarcina.pl
i https://www.facebook.com/...cinaMusialczyka
   
 
 
 

zolaa 
debiutant


Dołączyła: 17 Kwi 2015
Posty: 15
Poziom: 2

HP: 0/30
 0%
MP: 14/14
 100%
EXP: 5/8
 62%
Wysłany: 2016-02-04, 11:03   

Nie zdawałam sobie z tego sprawy. Raz kupiłam miód i po tygodniu się skrystalizował? Czy mógł być trochę oszukany?
   
 
 

Sklep.Mizar.com.pl 
bywalec


Dołączył: 21 Wrz 2011
Posty: 228
Poziom: 14

HP: 0/426
 0%
MP: 203/203
 100%
EXP: 4/33
 12%
Wysłany: 2016-09-11, 14:10   

Zdecydowanie tak, zresztą to dosyć częste i popularne zjawisko, w niecały tydzień od momentu otwarcia słoika miód zaczyna się krystalizować, co powinno dać nam do myślenia. Ja kupuję miód tylko z dobrej i sprawdzonej pasieki.
_________________
www.sklep.mizar.com.pl

Użyj kodu "12451" - otrzymasz 2% rabatu na zamówienie.
   
 
 

mlodziak 
debiutant



Dołączył: 17 Paź 2016
Posty: 12
Poziom: 2

HP: 0/30
 0%
MP: 14/14
 100%
EXP: 2/8
 25%
Wysłany: 2017-02-21, 15:29   

Co roku obywa się u nas święto naszego miasta, i pełno jest budek i straganów w których sprzedają niby prawdziwy miód z certyfikatem, ciekawi mnie ile z nich jest rzeczywiście wartych uwagii
_________________
alehit.pl
   
 
 

magic992 
czytelnik


Dołączyła: 22 Mar 2017
Posty: 6
Poziom: 1

HP: 0/18
 0%
MP: 8/8
 100%
EXP: 5/9
 55%
Wysłany: 2017-03-22, 15:34   

Ja na szczęście o miód się nie martwię, mam w okolicy pszczelarza od którego od lat biorę miód :), nie jest tanio ale wiem co jem.
   
 
 

Robert89 
debiutant



Wiek: 39
Dołączył: 18 Wrz 2017
Posty: 20
Poziom: 3

HP: 0/44
 0%
MP: 21/21
 100%
EXP: 2/9
 22%
Wysłany: 2017-10-18, 08:32   

Ja też nie mam większych problemów jeśli chodzi o dostęp do prawdziwego miodu - moja mama jest pszczelarzem i mam wgląd do wszystkiego, co robi. Fakt, taki miód kosztuje o wiele więcej, ale wiadomo dlaczego - to 100% czystego miodu i 100% pewności, że nie piję się miodu wymieszanego z cukrem. Uwielbiam zapach wosku pszczelego, coś niesamowitego!
   
 
 

moniamona1 
czytelnik


Dołączyła: 11 Kwi 2018
Posty: 1
Poziom: 1

HP: 0/18
 0%
MP: 8/8
 100%
EXP: 0/9
 0%
Wysłany: 2018-04-11, 10:28   

A może przez konsystencję miodu da się to określić? Czy dodanie cukru nic nie zmienia w konsystencji?
   
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

 
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group - manga - Mapa Forum

antyspam Truskawki - Sadzonki truskawek
Polecamy
reklama

reklama

Facebook

reklama google