Nie wszustkie zakładu skupuja poubojowo... ale te co tak robia to hmm istnieje kilka teori jak oni to robia.... bo tego nikt nie widzi... moga to oceniac oko... lub maja specjalny przyrzad ktory wkłada sie w mieso.. tylko jak sie włozy tam gdzie tłuszczu troche zaraz Miesnosc spada..... Bez sensu
z tego co mi wiadomo to sa dwa typy mierzenia mięsnosci , jedno [polega na wkłuciu specjalnej igły podłączonej do urządzenia w odpowiednich miejscach w poltuszy nastepuje odczyt i est ostemplowanie , 2 typ do po uboju ocena komputerowa nie przecietej jeszcze swini ,sposob najdokładniejszy ale system jest bardzo drogi. Warto wiedziec ze oceny mięsnosci tusz dokonuja specjalnie przeszkoleni pracownicy a nie ludzie z łapanki uprawniasjacy sie specjalnym certyfikatem. Tak wiec wynik mięsnosci jest naprawde miarodajny. Skrót Wbc oznacza Waga Bita Ciepła . Warto przed sprzedaza na mięsnosc dopilnowac aby swinie nie były najedzone gdyz wtedy wyjdzie mniejsza miesnosc i zysk mniejszy bedzie. w tej metodzie rozliczen nie ma potracen tak jak w przypadku zywca własnie 3% itd warto sie zaznajomic z tabelka klas miesnosci
Tak.. wszystko sie zgadza... ale jak to w polsce sa OSZUSTWA...... Zakłady miesne kombinuja... dajesz dobre Świnie... i juz na wadze elektronicznej oszukuja..... (raz wszedłem na wage wyszło 80 kg. w domu sie waze 90Kg dziwne prawda?) Potem miesnisc wychodzi w O P U a P to jest praktycznie wybrakowana sztuka..... a one napewno takie nie były.....
..........:-x ze tak powiem to tego chlopa w polsce chca calkowicie wyjkonczyc zaczolem budowe duzej chlewni i troche sie martwie co do przyszlości,ale nic zostalo mi jeszcze umowy na 6 mies i narazie panie duda ide do kogos innego.
duda ma układy.Swą potęgę zawdziecza faktu iz w odpowiednim czasie stał sie on głównym dostawcom strategicznym dla Państwa polskiego . Magazynuje odpowiedna ilosc miesa wieprzowego w postaci mrozonej ,która ma zabezpieczyc kraj na wypadek kryzysu. Nie jest wyjasnione jak do tego doszło ze firma ta posiada wieloletnie umowy ,a odbyło sie to wszystko bez przetargu. Mieso w postaci mrozonej sprzedawane jest po cenie wyzszej niz rynkowa a jego wartosc obniza sam fakt mrozenia .,Mam jeszcze troche informacji nie sa one sprawdzone nie chce ich przytaczac bo nie chce sie narazac
Podobno ostatnio przeholowali z inwestycjami na Ukrainie i musieli zwinac biznes bo układy z mafia tam tez sa wazne
Jesli chodzi o wage to mieliscie szczescie ,wiele handllarzy i ubojni ,zabezpiecza sie przed tzw kontrola rolnicza czyli zwazeniem rolnika. Dobry fachowiec potrafi ustawic tak aby jej strączka -okantowanie zaczeło działac powyzej jakiejs masy np 200kg a cięzko znaleźć chłopa o tej masie.
Często w miasteczkach gdzie był preznie działajacy pgr pozostały wagi samochodowe warto sie przejechac tam najpierw z zywcem a jesli taki punk ma akredytacje to jestesmy w niebie.Gorzej jesli chodzi o wbc. Warto przed oszustwem zabezpieczyc , wiele jest metod ja nie bede wszystkich przedstawiac. Ale oddanie równego surowca czyli jak najbardziej zblizonego do 120 kg a to co znacznie odstaje skarmic maksymalnie i oddac na zywiec pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum