Wysłany: 2009-06-21, 12:04 Żniwa tuż, tuż :) Kiedy u Was ??
Kiedy zamierzacie wjeżdżać do jęczmienia ozimego ? U nas już żółte jak słońce heh i tak za tydzień może dwa. Przydało by się z 4-6 dni hicu i do młucenia :) potem połowa lipca, koniec sierpnia ( zależy od pogody wszystko ) rapsy, początek sierpnia żniwa na całego, jęczmienie latowe i pszenice :) A jak jest u Was ?
Ostatnio zmieniony przez Lucas_21 2009-06-21, 12:05, w całości zmieniany 1 raz
U mnie zniwa jęczmienne zaczną się za tydzień lub dwa zalezy jak pogoda dopisze
W sumie gdyby tak cały tydzień od rano do wieczora słońce było temp. 25-30 stopni to za tydzień po niedzieli mozna by próbować, ale pogodę meldują, że do środy deszcze, a od czwartku słońce i po 30 stopni... Kłuski już są poskręcane trochę, ale nie ma za dużo tego słońca... :) :/
Świń kiedyś miał sporo ponad 200 sztuk teraz to malutko zaledwie ze 30.On wszystkiego ornego ma ponad 50 ha.Ja też mam gospodarkę produkcja roślinna trzoda chlewna i bydło mięsne z dzierżawami łąk i ornego mam prawie 17 ha
No to tyle co ja :) To co robi z ok 40 tonami jęczmienia, sprzedaje ??? bo ok 4-4,5 tony z 1 przeważnie jest, a jak ma tylko 30 świń to prawie jęczmienia nie potrzebuje, głównie dla macior.
Łąki masz, to masz bydło ??? My tylko świnie po 60-90 szt na stadzie...
Teraz dopiero zdjęcie zauważyłem :D 50 ha i dwa takie duże Biny :) ? Co on tam daje :)
Ostatnio zmieniony przez Lucas_21 2009-06-21, 21:08, w całości zmieniany 1 raz
Wow, ale na prawdę szybko. Ale dojrzałe w 100 % ? No bo ja jeszcze codziennie do siebie i rozgryzam ziarenka mojej pszenicy no to normalnie takie miękkie, że się rozłażą :/ A co u was tak twarde, że można zęby połamać? Bo u mnie tak około 30 lipca to ziarenka są takie, że właśnie można zęby połamać. Jak z tym u was?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum